Ik heb niks te verbergen
Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 8
Een ieder heeft recht op respect voor zijn privéleven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie.

Reactie op uitspraak van Jan Jambon

Geachte heer Jambon,

Graag wil ik reageren op een uitspraak van u tijdens een journaaluitzending [1] op 1 maart 2016. Het gaat om de uitspraak "Mensen die niks te verbergen hebben, moeten toch geen schrik hebben dat je een vingerafdruk neemt en dat het gecontroleerd wordt."

Met deze uitspraak suggereert u dat mensen die ‘iets te verbergen hebben’, iets slechts te verbergen hebben. Dit is onjuist. Iedereen heeft namelijk iets te verbergen. U ook. Namelijk uw privé-zaken. Zou u het fijn vinden als de zaken die u met uw familie of vrienden bespreekt voor iedereen leesbaar op het internet geplaatst zouden worden? Zou u het oké vinden als camera’s in uw huis geplaatst worden zodat iedereen kan zien wat u allemaal in uw huis uitspookt? Zou iedereen inzage mogen hebben in uw medische gegevens? Natuurlijk niet! Dat zijn namelijk privé-zaken waar niemand anders wat mee te maken heeft. Dat zijn zaken die u te verbergen heeft voor de rest van de wereld. En dat is uw goed recht.

Wat heeft dit alles met een vingerafdruk te maken vraagt u zich misschien af. Nou, alles! Privacy is namelijk een zeer belangrijke menselijke behoefte. Het is een gevoel van vrijheid dat jou maakt tot wie je bent, waardoor jij kan zijn wie je graag wilt zijn, waardoor je niet geremd wordt in het vormen van meningen en het kunnen uiten ervan, waardoor jij je creativiteit kan ontplooien zodat jij als mens tot je recht komt. Zonder dit gevoel kan je niet volledig jezelf zijn. Zonder privacy kan je geen volwaardig mens zijn.

Omdat privacy een menselijke behoefte en een gevoel is, is het voor iedereen een persoonlijk iets. Voor iedereen kan privacy anders zijn. Privacy kan zijn over straat lopen zonder dat je begluurd wordt via vele camera's, boodschappen doen zonder dat iedereen bijhoudt wat je koopt, met de auto of het openbaar vervoer reizen zonder dat iedereen vastlegt waar je heen gaat of medische zaken bespreken met een specialist zonder dat iedereen mee kan lezen over je problemen. Privacy zit zonder dat we het merken in een heleboel dingen. Ook in het afnemen van vingerafdrukken door de overheid zonder dat ze daarbij iets misdaan hebben. Niet omdat ze iets te verbergen hebben, maar om de eenvoudige reden dat ze daar geen behoefte hebben. Omdat ze zich dan in hun privacy aangetast voelen. En als een overheid haar burgers graag in hun waarde laat en ze als mens wil behandelen, dan respecteert ze hun privacy.

Met vriendelijke groet,
Hugo Leisink

Terug